留学のチャンス

長期留学について

北豊島では、生徒の留学や海外研修等をバックアップする部署として、
『国際教育課』があります。

約20日間という短期間の英国語学研修、
約3ヶ月間のカナダ学期研修、
1年間にわたる国際ロータリクラブ交換留学、
その他様々な留学に関する情報提供やカウンセリング、留学の事前事後指導を行います。

1年間の長期留学に関しては、
 ・ロータリークラブの交換留学制度を利用したもの(英語圏とは限りません)、
 ・留学斡旋機関を利用して英語圏の国に留学するもがあります。
近年では、ドイツ、タイ、ブラジル、マレーシア、アメリカなどに1年間留学しています。

諸外国からも、交換留学制度を利用して北豊島に1年間留学している外国人が数多くいます。
近年では、スイスやフィンランド、フランス、スペインからの留学生を受け入れています。
英語圏だけではなく、さまざまな外国語が飛び交いコミュニケーションを取ることができます。

長期留学の場合、帰国後の選択肢として、
 ・『休学しないで』1年間の留学ができる制度
    (帰国後は元々所属していた学年に戻ります)、
 ・『休学して』1年間の留学をする制度、
を選ぶことだ出来ます。
選ぶ際は、面談をしながらご家族とも相談した上で決めていきます。

留学生からのメッセージ 〜北豊島での留学生活〜

My life in Kitatoshima High School
Riika Tyhtila

I came to Kitatoshima High School last year on the 1st of September. Then, for the first time I saw my classmates in 1D. Everybody tried to talk to me, and I was really happy. Before coming to school, I was a little nervous, if I could make good friends here. I wasn’t sure, if I could speak Japanese or if my classmates could speak English to me. Luckily, I didn’t need to worry about that, because everybody here is so kind to me. The teachers and my friends have helped me a lot in my Japanese studies, I want to thank everybody for helping me so much!

From the very first day, I have liked my new school very much. Almost everyday I learn something new about Japanese school life. There is a lot of differences between Finnish schools and Japanese schools, big and small. Sometimes I feel confused and a little tired, but most of the time I find it very interesting. When I go back to Finland, I think that I can teach a lot of things about Kitatoshima and Japanese school system to my friends and teachers back there. I have made a lot of good memories here, I think that I will never forget this year here in Japan! But, I have to go back to Finland when summer holiday starts, I will miss everybody here very, very, VERY much! So, before that I hope that I can have a lot of good times with all my friends. Let’s all work hard and enjoy our time here in Kitatoshima!

リイカさんは、平成21年8月にフィンランドから来日し、9月より北豊島高等学校で留学生活を送っていました。来日当初は在校生と簡単な日本語や英語でコミュニケーションを取っていましたが、徐々に難しい日本語にもチャレンジしながら、楽しい学校生活を送っていました。上に載せた文章は平成22年6月、フィンランドに帰国する一ヶ月前にリイカさんが寄せてくれたものです。

リイカさんの日本文化に対する好奇心旺盛な姿勢や、勉学に対する真摯な姿勢は、本校の在校生にとっても大きな刺激になったようです。7月17日には修了式が行われ、日本語で立派なスピーチをしてくれました。リイカさんの留学生活は平成22年7月で終了し、たくさんの素晴らしい思い出を持って、母国フィンランドに帰国しました。